Shares

În acest material, o să vă prezentăm un set de reguli de securitate pentru routerul de acasă. Mai exact, o să vă spunem care sunt setările care trebuie efectuate pentru a îmbunătăți securitatea datelor, indiferent de modelul de router pe care-l utilizați acasă.

Securizarea routerului de acasă este esențială pentru protejarea datelor personale și asigurarea unei conexiuni la internet sigure.

Un router nesecurizat poate fi utilizat precum o poartă de acces pentru atacatori, permițându-le să intercepteze informații sensibile sau să compromită dispozitivele conectate la rețea.

Schimbați parola implicită de administrator

Cele mai multe dintre routere vin cu utilizatori și parole implicite activate, de exemplu, userul admin și parola admin. Dacă routerul permite, creați un cont nou de administrator, cu un username personalizat, setați o parolă puternică din punct de vedere al complexității, iar apoi ștergeți utilizatorul implicit.

Dacă acest lucru nu este permis, resetați parola contului de administrator și alegeți o parolă complexă și greu de ghicit. Nu uitați să utilizați cel puțin 12 caractere și să folosiți simboluri și caractere speciale.

Actualizați periodic firmware-ul routerului

Efectuați regulat actualizările de firmware ale routerului. Producătorii de echipamente de rețea lansează periodic actualizări pentru a remedia vulnerabilitățile de securitate.

Dacă routerul permite, activați funcția care instalează automat actualizările de firmware și configurați ca actualizarea sistemului de operare ce rulează pe router să se facă noaptea târziu sau într-un interval orar când nu vă afectează lipsa conexiunii la internet.

Dacă nu, verificați regulat dacă există actualizări și instalați-le prompt. Menținerea firmware-ului la zi asigură protecția împotriva amenințărilor recente.

Dezactivați funcția de administrare de la distanță

Funcția de administrare de la distanță permite accesul la setările routerului din afara rețelei locale. Dacă nu aveți nevoie de această funcție, este recomandat să o dezactivați pentru a preveni accesul neautorizat.

Păstrarea acestei funcții dezactivate face ca routerul să devină “invizibil” pentru hackerii care scanează rețelele pentru a descoperi dispozitive vulnerabile.

Configurați o rețea Wi-Fi pentru oaspeți

Setați o rețea de tip guest, cu o parolă diferită față de cea utilizată de către rețeaua principală. Dacă aveți musafiri care au nevoie de acces la internet, furnizați-le datele de acces la rețeaua de vizitatori, niciodată la rețeaua principală.

Pentru a menține securitatea rețelei principale, configurați o rețea Wi-Fi separată pentru oaspeți. Aceasta permite vizitatorilor să se conecteze la internet fără a avea acces la dispozitivele și resursele din rețeaua principală.

Dezactivați funcția WPS (Wi-Fi Protected Setup)

Deși WPS facilitează conectarea dispozitivelor la rețeaua Wi-Fi, această funcție prezintă vulnerabilități de securitate. Dezactivarea WPS reduce riscul accesului neautorizat la rețea.

WPS este o funcție care permite conectarea dispozitivelor la rețeaua Wi-Fi fără a fi nevoie să se introducă parola rețelei, doar că, din păcate, acest protocol este vulnerabil din punct de vedere al securității, astfel că recomandarea este dezactivarea acestuia.

Utilizați un protocol de criptare sigur

Asigurați-vă că rețeaua Wi-Fi utilizează un protocol de criptare puternic, precum WPA3 sau, dacă nu este disponibil, WPA2.

Evitați utilizarea protocoalelor mai vechi, precum WEP, deoarece acestea sunt vulnerabile, astfel că hackerii ar putea utiliza abordări de tip brute force pentru ghicirea parolelor.

Dezactivați serviciile neutilizate

Multe routere vin cu funcții suplimentare, precum servere FTP sau media sharing, care pot reprezenta vulnerabilități dacă nu sunt configurate corect. Dezactivați aceste servicii dacă nu le utilizați.

Dezactivarea serviciilor care nu sunt necesare nu doar că sporește securitatea rețelei, dar de cele mai multe ori îmbunătățește și performanța.

Scurtă concluzie

Aceste reguli sunt suficiente pentru a spori securitatea rețelei wireless de acasă, dar lucrurile nu stau la fel când ne referim la securizarea rețelei de la birou.

În mediul de business, este necesar să se implementeze măsuri suplimentare, cum ar fi utilizarea unui firewall hardware dedicat, utilizarea echipamentelor separate pentru infrastructura wireless și „pe cablu”, segmentarea rețelei pentru diferite departamente și monitorizarea traficului pentru a detecta activități suspecte.

Dacă aveți nevoie de ajutor pentru configurarea și securizarea rețelei companiei, vă stăm la dispoziție.

Zemernett este o companie de outsourcing IT care reușește cu succes atât să susțină buna funcționare a infrastructurilor, cât și să propună soluții tehnice personalizate după nevoile clienților, punând activ umărul la dezvoltarea IT a companiilor client.

Shares