Shares

În acest articol o să trecem în revistă cele mai comune motive pentru care calculatorul de acasă “merge” greu și vom propune soluții de remediere.

Calculatorul este virusat

De regulă, un calculator virusat începe să ruleze considerabil mai greu decât unul curat, întrucât virușii au prostul obicei de a executa diverse lucruri în fundal.

De cele mai multe ori, utilizatorii “se trezesc” cu stațiile de lucru virusate când fac următoarele:

  • descarcă și instalează aplicații de pe site-uri aleatorii;
  • utilizează software fără licență;
  • navighează pe internet fără a folosi aplicații de tip adblocker.

Soluție:

Rulați o scanare de viruși folosind solutiile propuse în articolul Soluții De Securitate Gratuite Pentru “Curățarea” Calculatorului De Acasă, și remediați problemele detectate de către programele de securitate utilizate.

Există un update de Windows blocat

Dacă un update de Windows eșuează, sistemul de operare are prostul obicei de a încerca să îl instaleze iar, și iar, și iar… Doar că acesta eșuează de fiecare dată, generând constant un consum ridicat de resurse.

Soluție: Verificați dacă există vreo actualizare Windows blocată. În caz afirmativ, aceasta afișează și un mesaj de eroare. Încercați să identificați cauza și să o remediați. Dacă nu reușiți, opriți temporar actualizările automate (Windows permite amânarea actualizărilor, dar nu și dezactivarea completă a acestora).

Spațiu insuficient pe partiția de Windows

Un alt lucru care face ca sistemul de operare să funcționeze greoi este spațiul insuficient pe partiția de Windows (de regulă, partiția C:).

Dacă atunci când deschideți This PC (vechiul My Computer), observați că partiția C: este afișată cu roșu, trebuie să luați măsuri.

Soluții:

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să goliți fișierele din coșul de gunoi, întrucât acestea ocupă în continuare spațiu pe disk.

Următorul lucru pe care trebuie să-l faceți este să reporniți stația de lucru. După restart, informația mutată de către sistemul de operare din memoria RAM în memoria swap sau pagefile este ștearsă, proces ce poate elibera spațiu pe partiția de Windows.

Un alt mod de a elibera spațiu pe partiția C: este să mutați fișiere de pe Desktop sau din folderul de descărcări pe o altă partiție (D:) sau pe un mediu de stocare extern.

Următorul pas este să dezinstalați aplicațiile pe care știți că nu le folosiți, pentru a economisi spațiu.

Servicii inutile ce pornesc împreună cu sistemul

Un alt motiv comun pentru care calculatorul “merge greu” este că se deschid tot felul de programe nenecesare odată cu sistemul de operare.

Lucrul acesta este de regulă valabil în cazul laptopurilor create pentru uz casnic (gama consumer), care vin cu fel și fel de aplicații preinstalate (denumite și blotware), active la start-up.

Soluții propuse:

Verificați aplicațiile instalate și dezinstalați-le pe cele pe care nu le mai folosiți.

În cazul aplicațiilor preinstalate, documentați-vă bine dacă acestea sunt necesare sau nu sistemului de operare, înainte de a le elimina.

Mediu de stocare deteriorat

O altă cauză pentru care calculatorul “merge” greu este utilizarea unui mediu de stocare (HDD sau SSD) deteriorat. Deși sunt destul de durabile, mediile de stocare se deteriorează după mii de ore de funcționare.

Dacă hard diskul stației de lucru este defect sau deteriorat, acesta poate genera un sunet specific la utilizare.

Soluție propusă:

Verificați starea de “sănătate” a mediului de stocare folosind aplicația gratuită HDD Sentinel. Software-ul recomandat este portabil, astfel că tot ce trebuie să faceți este să extrageți arhiva zip și să îl rulați.

Dacă mediul de stocare (HDD sau SSD) este defect, este recomandat să planificați înlocuirea acestuia, acasă sau la un service specializat.

Scurtă concluzie:

Operațiunile propuse în acest articol necesită un minim de abilități tehnice, dar nu sunt suficiente sau recomandate pentru a remedia problemele cu stațiile de lucru de la birou.

Pentru calculatoarele de la firmă, recomandarea noastră este să apelați o companie de externalizare IT, care are experiența necesară pentru a evalua și remedia problemele identificate.

De regulă, operațiunile propuse în acest material (dar și altele, care necesită cunoștințe tehnice avansate) sunt efectuate în cadrul procesului de Mentenanță IT.

Zemernett este o companie de prestari servicii IT care reușește cu succes atât să susțină buna funcționare a infrastructurilor, cât și să implementeze soluții tehnice moderne, punând activ umărul la dezvoltarea IT a companiilor client.

Shares