Shares

Serviciul de suport IT proactiv presupune monitorizarea continuă a infrastructurilor clienților și implementarea de măsuri care previn apariția incidentelor sau problemelor care impactează activitatea firmei.

Monitorizarea continuă nu înseamnă că știm în permanență ce face compania, ci doar urmărim niște parametri IT pentru a asigura buna funcționare a sistemelor. Ne place la nebunie să tot repetăm că monitorizarea hardware nu se referă la spionarea clienților firmei.

În termeni pompoși, suportul proactiv reprezintă o abordare preventivă și anticipativă în gestionarea infrastructurii IT a unei organizații, cu scopul de a identifica și rezolva problemele înainte ca acestea să afecteze operațiunile companiei.

Ce presupune serviciul de suport IT proactiv?

Suport IT proactiv: Monitorizarea continuă a infrastructurii

Atât serverele, cât și echipamentele de rețea sunt monitorizate în permanență. Dacă se observă o scădere a performanței sau riscuri de securitate, se propun măsuri de remediere.

De exemplu, dacă se observă că serverul de fișiere începe să rămână fără spațiu disponibil, se propune extinderea mediului de stocare, pentru a nu se ajunge în punctul în care compania nu-și mai poate desfășura activitatea.

La fel, dacă se observă că serverul de aplicație utilizează în permanență toată memoria RAM disponibilă, se propune efectuarea unui upgrade, înainte ca activitatea companiei să fie impactată.

Suport IT proactiv: Mentenanță software regulată

Acest lucru presupune planificarea și efectuarea actualizărilor, lucru ce duce la diminuarea sau eliminarea completă a anumitor vulnerabilitati de securitate.

De regulă, actualizarea aplicațiilor și a sistemelor de operare se efectuează în afara orelor de program, pentru a nu afecta activitatea companiei. Iar aplicarea actualizarilor presupune restartarea serverului.

Chiar dacă serverele sunt construite pentru a funcționa în permanență, de multe ori, repornirea acestora ajută și, uneori, chiar îmbunătățește performanța.

Suport IT proactiv: Propuneri de optimizare

Dacă se observă anumite probleme de funcționalitate, se efectuează propuneri punctuale care, odată implementate, facilitează companiei să funcționeze fără întreruperi.

Este destul de comun ca echipamentele wireless, pe măsură ce “îmbătrânesc”, să nu mai ofere aceeași acoperire și performanță ca la început.

Acest lucru poate cauza probleme mari de funcționalitate, dacă, de exemplu, angajații au nevoie să folosească cititoare de coduri de bare sau imprimante mobile pentru a-și desfășura activitatea.

Ce beneficii aduce suportul IT proactiv companiei tale?

Reducerea timpilor de nefuncționare

De cele mai multe ori, situațiile care apar sunt identificate înainte ca acestea să devină probleme, astfel încât activitatea companiei este întreruptă minim.

Securitate îmbunătățită

Datorită faptului că echipamentele cheie ale infrastructurii sunt actualizate periodic, se remediază multe dintre vulnerabilitățile existente, înainte ca acestea să fie exploatate. În acest fel, se facilitează o siguranță sporită a datelor companiei.

Costuri reduse

Aici nu ne referim la costurile pe care le presupun efectuarea anumitor optimizări, ci la costurile generate de problemele care blochează activitatea companiei.

De exemplu, dacă se defectează hard disk-ul serverului de contabilitate, acesta nu doar că blochează departamentul contabil, dar poate face ca și recuperarea datelor să fie problematică, lucru ce generează costuri ridicate de business.

In cazul unui hard disk avariat, procesul IT este urmatorul:

Se înlocuiește hard disk-ul defect cu unul nou. Se reinstalează sistemul de operare ce rulează pe stația de contabilitate. Se restaurează datele din cel mai recent backup. Chiar și așa, perioada de inactivitate rămâne.

Alternativa proactivă este: identificarea hard disk-ului avariat din timp și planificarea înlocuirii acestuia, când activitatea poate fi întreruptă.

Acest lucru poate fi prevenit dacă se monitorizează continuu infrastructura. În scenariul de mai sus, suportul IT proactiv presupune înlocuirea hard disk-ului înainte ca acesta să se defecteze complet.

Dacă aveți nevoie de ajutor pentru monitorizarea infrastructurii companiei, vă stăm la dispoziție.

Zemernett este o companie de externalizare IT care reușește cu succes atât să susțină buna funcționare a infrastructurilor, cât și să propună soluții tehnice personalizate după nevoile clienților, punând activ umărul la dezvoltarea IT a companiilor client.

Shares