Shares

Un atac cibernetic a eliminat temporar site-urile publice și private din Norvegia în ultimele 24 de ore, au declarat miercuri autoritățile norvegiene.

Prim-ministrul norvegian Jonas Gahr Støre a spus că, din câte știe, atacul „nu a cauzat niciun prejudiciu semnificativ”.

Atacul de refuzare a serviciului distribuit (DDOS) a vizat o rețea națională de date sigură, forțând suspendarea temporară a serviciilor online pentru câteva ore, a declarat Autoritatea Națională de Securitate Norvegiană.

Potrivit șefului NSM, Sofie Nystrm, o bandă criminală pro-rusă pare să fie responsabilă pentru hackuri. Atacurile „creează ideea că suntem o componentă a tulburărilor politice actuale din Europa”, a continuat ea.

Ca răspuns la o plângere conform căreia proviziile rusești nu au fost lăsate să treacă prin Norvegia către o comunitate rusă de minerit de cărbune din Arctica, presa norvegiană a susținut că ambasadorul națiunii la Moscova a fost chemat miercuri la Ministerul de Externe.

În arhipelagul Svalbard, la peste 800 de kilometri (500 de mile) nord de continentul norvegian, se află orașul Barentsburg. Din cauza conflictului din Ucraina, Uniunea Europeană a impus restricții pentru o serie de produse rusești. În ciuda faptului că nu este membră a UE, Norvegia împărtășește în general opiniile sale. Deși alte națiuni semnatare au dreptul de a utiliza resursele naturale ale arhipelagului Svalbard, Norvegia are autoritate asupra acestuia printr-un tratat din 1920.

Atacul cibernetic asupra Norvegiei de miercuri a avut loc la două zile după o grevă similară care a distrus pentru scurt timp atât site-uri web guvernamentale, cât și private din Lituania și pentru care un grup de hackeri pretins simpatic cu Moscova și-a revendicat meritul. După ce Lituania a limitat transportul de oțel și alte metale feroase sancționate de UE pe teritoriul său către exclava rusă Kaliningrad, oficialii ruși au promis să răspundă. Acea întâmplare s-a petrecut o săptămână mai târziu.

Shares