Shares

Public Cloud este un model de implementare a infrastructurilor IT ce presupune închirierea resurselor necesare companiei de la un furnizor de cloud. Principalii furnizori de servicii public cloud sunt Amazon AWS, Microsoft Azure și Google Cloud Platform (GCP).

Se numește public cloud deoarece în acest mod de implementare, infrastructurile virtuale ale mai multor clienți sunt găzduite de către aceleași servere fizice.

Datele fiecărei companii sunt izolate, astfel că acestea nu pot fi citite sau accesate de către angajații celorlaltor companii care folosesc aceeași infrastructură fizică.

Principalele avantaje ale utilizării de servicii public cloud

Costuri reduse:

Utilizarea de servicii public cloud, pe termen lung, generează costuri mai mici, în comparație cu infrastructurile locale (on-prem).

Serviciile cloud funcționează pe baza modelului de plată pay-as-you-go, adică permit să plătești doar “cât consumi”, dar oferă, de asemenea, și posibilitatea de a închiria resurse pe 1 sau 3 ani, oferind discounturi de până la 70%.

Exemplu:

Să presupunem că în prezent, compania are nevoie să utilizeze și implementeze un server de fișiere, pentru a facilita lucrul colaborativ. Iar în prezent, volumul de date este de 4 TB.

Costuri pentru infrastructura locală:

  • Achiziționarea unui server fizic
  • Achiziționarea unui mediu de stocare mai mare de 4 TB (de exemplu: 8 TB)
  • Instalarea și configurarea serverului fizic
  • Mentenanța hardware a serverului fizic
  • Timp de implementare: câteva zile

Costuri pentru infrastructura cloud:

  • Instalarea și configurarea unui server virtual de fișiere cu un mediu de stocare de 4 TB (nu e nevoie de un medium de stocare mai mare, ca in cazul serverului fizic)
  • Închirierea resurselor folosind modelul pay-as-you-go sau închirierea resurselor pe 1 sau 3 ani
  • Timp de implementare: minute

Nu doar că utilizarea serviciilor cloud generează costuri mai mici decât achiziționarea infrastructurilor fizice, dar acestea elimină complet și costurile de mentenanță hardware.

Scalabilitate elastică:

În lumea cloud, capacitatea unei resurse de a se “mări” se numește elasticitate sau scalabilitate elastică.

Să ne întoarcem la exemplul cu serverul de fișiere:

Să presupunem că există nevoia de a se găzdui pe serverul de fișiere al companiei 10 TB, întrucât nevoile de business au crescut.

Infrastructura on-prem:

  • Achiziționarea unui mediu de stocare mai mare
  • Montarea mediului de stocare și configurarea acestuia
  • Timp de implementare: câteva zile

Infrastructura cloud:

  • Alocarea de resurse suplimentare (doar pentru serviciile care presupun acest lucru, întrucât există soluții care-și măresc singure capacitatea, în funcție de nevoie)
  • Timp de implementare: minute

Mentenanță redusă

După cum am scris și anterior, serviciile cloud nu necesită mentenanță hardware, întrucât data-centerele în care sunt găzduite serverele virtuale ale clienților sunt administrate în totalitate de către furnizorul public cloud.

Acest lucru ajută la reducerea semnificativă a costurilor.

De asemenea, există suficiente soluții software pentru care furnizorul de servicii public cloud se ocupă în totalitate de operațiunile de patching și mentenanță software.

Flexibilitate în alegerea resurselor

Utilizarea de soluții cloud permite alocarea resurselor într-un mod optim, fără a fi nevoie de achiziționarea sau închirierea acestora, din timp.

Dacă ar fi să ne întoarcem la exemplul cu serverul de fișiere, resursele cloud pot fi mărite rapid, cu câteva clickuri, lucru care reduce costurile operaționale și economisește timp.

Scurtă concluzie

Public cloud oferă o serie de avantaje semnificative, în special în termeni de costuri reduse, scalabilitate și flexibilitate. Aceste beneficii pot contribui la eficientizarea operațiunilor IT ale companiilor și la accelerarea inovației tehnologice.

Dacă aveți nevoie de ajutor pentru migrarea infrastructurii în cloud, nu ezitați să ne contactați.

Noi vă putem ajuta cu o estimare detaliată a costurilor, pentru a stabili dacă utilizarea de tehnologii public cloud este profitabilă pentru compania dumneavoastră.

Zemernett este o companie de externalizare IT care reușește cu succes atât să susțină buna funcționare a infrastructurilor, cât și să implementeze soluții tehnice moderne, punând activ umărul la dezvoltarea IT a companiilor client.

Shares