Începem articolul cu o veste bună. Versiunile viitoare ale Microsoft Edge (browserul de internet implicit de pe Windows 10 și Windows 11), dar și Google Chrome vor avea integrată o funcție AI împotriva Scareware.
Conform Microsoft, această nouă funcționalitate a Microsoft Edge utilizează un model de învățare automată, comparând paginile afișate pe întregul ecran cu mii de mostre de escrocherii cunoscute. Atunci când un site malițios este detectat, Edge Browser refuză să încarce conținutul paginii și notifică utilizatorul, precum în imaginea de mai jos.

Conform celor de la Heise, o funcție anti-scareware similară va fi integrată și în noile versiuni de Google Chrome, dar momentan nu se cunosc mai multe informații despre acest lucru.
Scurta recapitulare, despre Scareware:
Scareware este un alt tip de malware, care funcționează similar cu spyware sau adware. Acesta, așa cum îi spune și numele (“to scare” = engl. a speria), încearcă să sperie utilizatorul, pentru a-l determina să ia o acțiune nedorită, cum ar fi achiziționarea unui software inutil.
Un virus de tip scareware afișează de regulă un mesaj de genul „Dispozitivul tău este infectat! Scanează-l acum!” și are ca scop convingerea utilizatorului de a achiziționa un antivirus fals, care de regulă este un alt malware.
Cele mai comune moduri de a vă infecta cu spyware, adware sau scareware sunt următoarele:
- Descărcarea de software piratat sau din surse nesigure;
- Accesarea atașamentelor din e-mailuri de tip phishing;
- Accesarea site-urilor nesigure.
Reguli de bază pentru o navigare sigură pe internet
Mai jos o să furnizăm o serie de măsuri și soluții de securitate care, odată implementate, vor facilita o navigare mai sigură pe internet.
Utilizați o soluție antivirus
O soluție antivirus performantă, care oferă protecție activă și firewall software, sporește substanțial securitatea datelor stației de lucru pe care rulează, scade riscul infectării cu viruși și blochează amenințările cibernetice.
În cazul în care accesați un site infectat, antivirusul ar trebui să blocheze malware-ul înainte ca acesta să infecteze calculatorul și, eventual, să vă notifice de faptul că site-ul accesat e malițios.
Folosiți un firewall hardware
Un firewall hardware este un dispozitiv fizic care are ca scop protejarea rețelei și îmbunătățirea securității companiei. Mai exact, acesta nu permite utilizatorilor rețelei să acceseze site-uri malițioase și, implicit, oferă protecție sporită pentru navigarea pe internet.
Utilizați un adblocker
Adblocker-ul este o funcționalitate gratuită, integrată în browserul de internet sau instalată ca o extensie, care blochează anumite reclame și filtrează, de regulă, majoritatea reclamelor malițioase. Aceasta se activează foarte ușor și oferă protecție sporită pentru browserul de internet.
Nu descărcați software de pe site-uri dubioase
De regulă, site-urile care oferă diferite softuri piratate afișează fel de fel de reclame malițioase care pot infecta stația de lucru. Dacă nu furnizează reclame malițioase, furnizorii de software piratat au prostul obicei de a integra malware în aplicațiile descărcate.
Scurtă concluzie
Această măsură proactivă este menită să protejeze utilizatorii de amenințările scareware, care încearcă să îi sperie să descarce software nedorit sau să ofere informații personale.
Deși această funcție este un pas important în îmbunătățirea securității browserului, utilizatorii ar trebui să fie conștienți că amenințările cibernetice bazate pe AI, spyware, adware și troieni precum Coyote Trojan, Ransomware și Trojan Horse, evoluează constant.
Prin urmare, este esențială menținerea unei vigilențe continue și utilizarea unor soluții și măsuri de securitate performante pentru a asigura o protecție adecvată împotriva acestor pericole.
Dacă aveți nevoie de ajutor pentru implementarea sau îmbunătățirea securitații IT a companiei, vă stăm la dispoziție.
Zemernett este o companie de prestări servicii IT care reușește cu succes atât să susțină buna funcționare a infrastructurilor, cât și să propună soluții tehnice personalizate după nevoile clienților, punând activ umărul la dezvoltarea IT a companiilor client.
Google Chrome Îmbunătățește Securitatea Navigării pe Internet cu AI (Enhanced Protection) | Zemernett
[…] zilele trecute vă informam că Microsoft a integrat o funcție în Edge Browser care oferă protecție sporită anti-scareware, utilizând AI, dar că și Google are o funcție similară „la cuptor” pentru Google […]