În acest articol o să discutăm despre trei tipuri comune de viruși, mai exact adware, spyware și scareware. Toate cele trei tipuri de malware funcționează în mod similar, astfel că le vom aborda într-un singur material.
Scopul acestui articol este de a vă informa și, implicit, de a vă ajuta să vă protejați mai bine stațiile de lucru, întrucât în prezent există tot mai multe amenințări informatice bazate pe AI și nu doar.
Aceste tipuri de malware pot părea inofensive la prima vedere (în comparație cu Trojan Horse sau ransomware), dar efectele lor pot fi extrem de deranjante și, uneori, chiar periculoase.
De la afișarea agresivă a reclamelor, până la furtul de informații personale sau inducerea panicii prin notificări false, aceste amenințări cibernetice sunt concepute pentru a manipula utilizatorii și a le compromite securitatea digitală.
Spyware
Spyware (sau spy malware) este un tip de software malițios, care, o dată ajuns pe stația de lucru a utilizatorului, colectează informații și le transmite mai departe hackerilor.
Acesta poate monitoriza și transmite date precum:
- Istoricul browserului de internet;
- Aplicațiile utilizate;
- Date de autentificare (user/parolă);
- Mesaje și e-mailuri;
- Informații bancare și financiare.
De cele mai multe ori, când stația de lucru este infectată cu un spyware, aceasta începe să funcționeze mai greu sau, uneori, la fel ca și în cazul infectării cu adware, începe să afișeze anumite reclame când accesați browserul de internet.
Adware
Adware (sau advertising software) este un alt tip de virus. Acesta afișează reclame nedorite pe calculator, pentru a genera venituri persoanei care l-a creat.
De obicei, un adware:
- Afișează foarte multe reclame, în speranța că utilizatorul va da click pe acestea;
- Încetinește dispozitivul, deoarece folosește inutil resursele calculatorului, pentru a afișa toate acele reclame;
- Urmărește activitatea online a utilizatorului, pentru a furniza reclame personalizate.
De regulă, dacă atunci când utilizați navigatorul de internet se deschid tot felul de reclame, cel mai probabil stația de lucru este infectată cu un tip de adware.
Scareware
Scareware este un alt tip de malware, care funcționează similar cu spyware sau adware. Acesta, așa cum îi spune și numele (“to scare” = engl. a speria), încearcă să sperie utilizatorul, pentru a-l determina să ia o acțiune nedorită, cum ar fi achiziționarea unui software inutil.
Un virus de tip scareware afișează de regulă un mesaj de genul „Dispozitivul tău este infectat! Scanează-l acum!” și are ca scop convingerea utilizatorului de a achiziționa un antivirus fals, care de regulă este un alt malware.
Cele mai comune moduri de a vă infecta cu spyware, adware sau scareware sunt următoarele:
- Descărcarea de software piratat sau din surse nesigure;
- Accesarea atașamentelor din e-mailuri de tip phishing;
- Accesarea site-urilor nesigure.
Cum vă protejați de aceste tipuri de viruși
Pentru a ține la distanță aceste tipuri de viruși, recomandările noastre sunt următoarele:
Utilizați o soluție antivirus
De cele mai multe ori, o soluție antivirus puternică depistează aceste tipuri de viruși și le elimină, înainte ca acestea să apuce să colecteze datele utilizatorilor sau să-i enerveze cu prea multe reclame.
Nu descărcați aplicații din surse nesigure
Chiar dacă utilizați aplicații gratuite, care nu necesită costuri de licențiere, aveți grijă de unde le descărcați pe acestea. Evitați instalarea de programe de pe site-uri ciudate, întrucât, de cele mai multe ori, aceste aplicații “vin la pachet” cu diverse tipuri de malware.Cel mai bine este să descărcați aplicațiile direct de pe site-urile furnizorilor software (de exemplu, descărcați Chrome de pe site-ul Google, nu din alte părți).
Utilizați adblocker
Utilizarea unui adblocker reduce semnificativ infectarea cu spyware, adware sau scareware, întrucât anunțurile sunt blocate și, implicit, utilizatorul nu mai are ocazia să le acceseze.
Calculatorul a fost infectat, ce este de făcut acum?
Dacă doriți să dezinfectați de viruși calculatorul de acasă, vă recomandăm să rulați o scanare folosind aceste soluții de securitate. Nu este recomandat să folosiți aceste soluții de dezinfectare pe calculatoarele companiei, dacă nu aveți cunoștințe de IT, deoarece riscați să pierdeți date importante sau chiar să compromiteți anumite aplicații.
Dacă aveți nevoie de ajutor pentru devirusarea sau protejarea statiilor de lucru ale companiei, vă stăm la dispoziție.
Zemernett este o companie de externalizare IT care reușește cu succes atât să susțină buna funcționare a infrastructurilor, cât și să propună soluții tehnice personalizate după nevoile clienților, punând activ umărul la dezvoltarea IT a companiilor client.
Care Sunt Riscurile De Securitate Asociate Utilizării De Echipamente Hardware End Of Life (EOL) | Zemernett
[…] o poartă de intrare pentru diverse tipuri de amenințări cibernetice, inclusiv ransomware, spyware, adware, scareware și troieni precum Coyote […]
Ce Înseamnă Mentenanță Software și Mentenanță Hardware | Zemernett
[…] informatice este esențială pentru a preveni infectarea cu malware periculos, precum trojan horse, spyware, adware, scareware […]