În acest articol o să vă furnizăm un set de recomandări simple, pentru a prelungi durata de viață a laptopului de acasă sau de la birou.
Utilizarea corectă a laptopurilor mărește semnificativ durata de viață a acestora.
Instructiuni simple, pentru laptopul de acasa:
Opriți laptopul în fiecare seară folosind Shutdown
Este recomandat să opriți laptopul la sfârșitul fiecărei zile, pentru a-l lăsa să se odihnească și să se răcească corespunzător. Cum spunem noi, la suport IT, shutdown-ul este sfânt.
Închiderea laptopului eliberează complet informația stocată în memoria RAM și reduce dimensiunea pagefile-ului (fișierul în care informațiile sunt mutate din RAM pe mediul de stocare permanent), stocată pe sistemul de operare. Din acest motiv, uneori puteți constata că aveți mai mult spațiu disponibil pe partiția cu Windows după ce reporniți stația de lucru.
Dacă opriți calculatorul regulat, permiteți sistemului de operare să instaleze actualizările descărcate, lucru ce poate duce chiar la performanță sporită.
De asemenea, pe perioada în care laptopul este oprit, acesta are ocazia să se răcească lent, în acest fel, reducându-se uzura componentelor interne.
Închideți aplicațiile după ce nu le mai folosiți
Dacă folosiți aplicații care utilizează intens resursele stației de lucru, de exemplu software pentru editare grafică, este recomandat ca aceste aplicații să fie oprite când nu mai sunt folosite.
Oprirea aplicațiilor reduce consumul de resurse, eliberează memoria RAM și procesorul de sarcina inutilă și, implicit, facilitează stației de lucru să se răcească.
Din experiența noastră, aplicațiile Adobe generează fișiere de lucru de dimensiuni mari, pe care uneori nu reușește să le șteargă la închiderea aplicației, dacă aceasta rulează pentru un timp îndelungat.
Nu lăsați alimentarea laptopului conectată în permanență
Este recomandat să deconectați laptopul de la priză când nivelul de încărcare a ajuns la 100% și să-l reconectați când acesta scade sub 20%.
De asemenea, nu este recomandat să utilizați laptopul până când bateria devine complet goală, întrucât acest lucru degradează accelerat bateria.
Utilizați modul de economisire a bateriei când laptopul nu este conectat la priză. De obicei, sistemele de operare Windows fac implicit acest lucru, după ce deconectați cablul de alimentare. Acest lucru reduce consumul de energie al componentelor interne, ceea ce duce la o descărcare mai lentă a bateriei și la reducerea uzurii acesteia.
Nu folosiți laptopul pe suprafețe moi
Evitați să utilizați laptopul pe canapea sau pe alte suprafețe moi, întrucât acestea opresc sistemul de răcire, iar stația de lucru va rămâne constant la o temperatură ridicată, lucru ce duce la degradarea componentelor interne.
Întrucât costurile nu sunt foarte ridicate, recomandarea noastră este să achiziționați un cooler extern, care prin construcție și formă permite laptopului să se răcească corect. De cele mai multe ori este suficient să amplasați laptopul pe coolerul extern, fără a fi nevoie să activați și funcția de răcire a acestuia.
Dezinstalați aplicațiile pe care nu le mai folosiți
Pentru ca sistemul să funcționeze corect, este nevoie ca spațiul liber pe partiția Windows să fie de 10-20% din capacitatea totală.
Spațiul insuficient nu facilitează memoriei RAM transferul de date pe hard disk, iar acest lucru face ca memoria și procesorul să utilizeze mai multe resurse decât ar trebui, ceea ce duce la… ce credeți? … supraîncălzirea sistemului și reducerea performanței.
Ce face o companie de servicii IT în cadrul procesului de mentenanță pentru a prelungi durata de viață a laptopului:
Pentru prelungirea duratei de viata a laptopurilor de la birou, este nevoie sa se efectueze mentenanta hardware si software periodica, mai exact:
Curățarea de praf a sistemului de răcire al laptopului, dacă acesta se supraîncălzește constant. De multe ori, datorită prafului acumulat, ventilatoarele nu mai funcționează eficient, iar fluxul de aer este blocat, ceea ce duce la creșterea temperaturii interne și la scăderea performanței.
Efectuarea de upgrade-uri hardware, care duc la o mai bună performanță a sistemului. Adăugarea de module suplimentare de memorie RAM sau înlocuirea unui mediu de stocare lent cu unul mai rapid pot crește substanțial durata de viață a laptopurilor.
Efectuarea unei mentenanțe software. Aceasta presupune remedierea erorilor comune, dezinstalarea aplicațiilor nefolosite și eliminarea fișierelor temporare. De destule ori, procesul de mentenanță software îmbunătățește performanța generală a laptopurilor.
Actualizarea sistemului de operare, a driverelor și remedierea problemelor care pot apărea. Actualizările constante reduc numărul de vulnerabilități și, uneori, chiar îmbunătățesc performanța sistemului. Dar, întrucât, în urma update-urilor pot apărea probleme, este recomandat ca actualizările să fie efectuate de către personal calificat.
Dacă aveți nevoie de ajutor pentru evaluarea și optimizarea laptopurilor de la birou, vă stăm la dispoziție.
Zemernett este o companie de externalizare IT care reușește cu succes atât să susțină buna funcționare a infrastructurilor, cât și să propună soluții tehnice personalizate după nevoile clienților, punând activ umărul la dezvoltarea IT a companiilor client.