Shares

Antivirus și firewall sunt două soluții de securitate IT, dar acționează în mod diferit.

O să tratăm fiecare dintre cele două soluții separat și vom face tot posibilul să folosim minimul de limbaj tehnic.

Ce este un antivirus

Antivirusul este un software care se instalează pe stațiile de lucru și servere și oferă protecție locală, adică protejează dispozitivul pe care este configurat.

Scopul principal al unui antivirus nu este să elimine virușii, ci să ofere protecție activă, pentru ca fișierele și aplicațiile malițioase să nu ajungă pe stația de lucru.

Deși se numește antivirus, acesta detectează și ransomware, malware, trojan horse, spyware, adware, scareware, rootkits și alte tipuri de amenințări.

Cum funcționează un antivirus

Dacă modulul de protecție în timp real este activat, antivirusul scanează toate fișierele și aplicațiile de pe dispozitiv. Funcția de protecție activă este crucială, întrucât aceasta blochează fișierele sau programele malițioase înainte ca acestea să afecteze și să compromită sistemul de operare.

Pentru a identifica virușii, acesta compară în permanență fișierele care ajung pe stația de lucru cu baza de date de semnături malware cunoscute.

De asemenea, un antivirus bun utilizează metode de detecție comportamentală pentru amenințările noi, de tip zero-day.

Ce este și ce face un Firewall software

De regulă, soluțiile antivirus conțin și un modul de firewall software, lucrând împreună pentru a spori securitatea generală a sistemului pe care sunt configurate.

Firewall-ul analizează și verifică toate datele care intră și ies din dispozitivul pe care îl protejează, permițând sau blocând traficul pe baza unui set de reguli bine stabilite.

De asemenea, firewall-ul permite administratorului de sistem să configureze care sunt aplicațiile care au voie să folosească internetul, blocând astfel încercările de hacking sau de acces neautorizat pe sistem.

Chiar dacă există diferite vulnerabilități ale aplicațiilor sau sistemului de operare, un firewall performant poate detecta și bloca atacurile hackerilor, lucru ce sporește semnificativ securitatea sistemului.

Configurări comune de antivirus și firewall pentru mediul business

Soluțiile de securitate moderne nu funcționează de regulă out-of-the-box, ci ele trebuie configurate în așa fel încât să nu blocheze activitatea de zi cu zi a companiei.

Configurari comune pentru antivirus și firewall:

Adăugarea programelor specializate în lista de excepții ale antivirusului, pentru a nu le scana constant și pentru a nu le bloca.

De exemplu, aplicațiile de contabilitate scriu foarte multe informații în baza de date și trebuie adăugate în lista de softuri permise pentru a nu le afecta funcționalitatea. De regulă, modulul de protecție împotriva ransomware „se uită” după fișiere care se modifică des, iar scanarea permanentă a acestora ar putea îngreuna semnificativ performanța stației de lucru.

De asemenea, după ce se configurează antivirusul, este nevoie de configurarea firewall-ului.

Este nevoie să se permită explicit „comunicarea” dintre stațiile de lucru și echipamentele din rețea. De obicei, trebuie să se creeze o regulă de firewall care acceptă traficul trimis de către serverul de aplicație, serverul de fișiere sau imprimantele de rețea către stația de lucru.

Scurtă concluzie:

Cele două soluții de securitate (de obicei integrate într-una singură) funcționează în mod complementar una față de cealaltă și, împreună, îmbunătățesc securitatea generală a sistemului pe care rulează.

Modulul antivirus se asigură că virușii nu ajung pe stația de lucru, de cele mai multe ori reușind să-i blocheze în totalitate, iar modulul firewall protejează calculatorul de atacuri din rețeaua internă sau externă (internet), blocând hackerilor accesul la stația de lucru protejată.

Este recomandată utilizarea unei soluții de securitate pe toate stațiile de lucru, întrucât securitatea totală a unei companii este egală cu securitatea celui mai neprotejat dispozitiv.

Pentru securizarea stațiilor de la birou, nu ezitați să ne contactați.

Zemernett este o companie de prestări servicii IT care reușește cu succes atât să susțină buna funcționare a infrastructurilor, cât și să propună soluții tehnice personalizate după nevoile clienților, punând activ umărul la dezvoltarea IT a companiilor client.

Shares