În acest material o să abordăm subiectul “mentenanță IT“. Mai exact, ce este și de ce stațiile de lucru ale companiei au nevoie de mentenanță IT periodică. De asemenea, explicăm și operațiunile efectuate în cadrul proceselor de mentenanță software și mentenanță hardware.
Să privim calculatorul ca pe o mașină
Un calculator bine întreținut este precum o mașină care primește revizii regulate. Dacă nu schimbi uleiul la timp, dacă amâni verificarea frânelor sau neglijezi întreținerea motorului, mașina ta nu va mai funcționa în parametri optimi, va consuma mai mult combustibil și, cel mai probabil, la un moment dat se va defecta complet.
La fel stau lucrurile și în cazul calculatoarelor. O stație de lucru pentru care nu se efectuează mentenanță IT periodică se va încărca mai greu, se va supraîncălzi, va fi vulnerabilă la atacuri informatice și poate suferi daune hardware costisitoare.
Ce înseamnă mentenanță IT
Mentenanța IT se împarte în două categorii mari și late:
- Mentenanța software, care presupune optimizarea sistemului de operare și a aplicațiilor companiei.
- Mentenanța hardware, care înseamnă verificarea componentelor hardware și curățarea lor, pentru o mai bună funcționare.
Mentenanța IT nu este doar o măsură preventivă, ci și o necesitate pentru siguranța și performanța sistemelor.
Ce presupune procesul de mentenanță software
Actualizarea sistemului de operare și a aplicațiilor ce rulează pe acesta
Este critic să efectuați actualizările sistemului de operare periodic, întrucât update-urile rezolvă anumite vulnerabilități de securitate, mărind astfel securitatea datelor companiei.
De asemenea, după ce se actualizează sistemul de operare, este necesară actualizarea driverelor și a aplicațiilor, update-uri ce aduc, de regulă, funcționalități noi.
“Curățarea” stației de lucru
După ce s-au efectuat actualizările, următorul lucru care trebuie făcut este “curățarea” stației de lucru. Nu se ia cârpa și soluția de curățenie, ci se folosesc soluții software specializate.
Acest lucru presupune ștergerea fișierelor temporare, dezinstalarea aplicațiilor care nu sunt necesare activității firmei și verificarea spațiului de stocare disponibil, pe partiția de Windows (de obicei C:).
Verificarea mediului de stocare
Următoarea operațiune din cadrul procesului de mentenanță software este verificarea stării de viață a mediului de stocare, hard disk (HDD) sau SSD. Dacă există o soluție de monitorizare hardware activă, aceste verificări nu sunt necesare în cadrul mentenanței IT.
În caz contrar, se utilizează un software specializat care „citește” starea de viață a mediului de stocare, afișând procentual „nivelul de sănătate” și „zilele de viață rămase”.
Optimizare software
După ce s-au efectuat toate cele de mai sus, se realizează optimizarea software. Această operațiune presupune verificarea serviciilor ce pornesc împreună cu sistemul și oprirea celor care nu sunt obligatorii, precum și utilizarea unor aplicații software specifice, care îmbunătățesc performanța generală a sistemului de operare, efectuând anumite „optimizări”.
Scanarea de viruși și curățarea stației de lucru
Următoarea operațiune este scanarea de viruși a stației de lucru și devirusarea acesteia, în cazul în care se identifică fișiere malițioase.
Scanarea calculatorului împotriva amenințărilor informatice este esențială pentru a preveni infectarea cu malware periculos, precum trojan horse, spyware, adware, scareware etc.
Însă, pentru a ține la distanță amenințările de tip ransomware sau alte tipuri de malware foarte periculoase, se recomandă utilizarea unei soluții de antivirus care oferă protecție în timp real și un firewall software.
Prin utilizarea unui software antivirus actualizat și rularea periodică a scanărilor complete, riscurile de infectare pot fi semnificativ reduse.
Ce presupune procesul de mentenanță hardware
Procesul de mentenanță hardware presupune curățarea fizică a componentelor mecanice, lucru care ajută la prelungirea duratei de viață a echipamentelor.
Pentru laptopuri, calculatoare și servere:
- Se desface carcasa acestora și se curăță praful din interior, acumulat în sistemul de răcire și pe ventilator.
- Dacă este nevoie, se înlocuiește pasta termoconductoare de pe procesor și placa video.
- Se utilizează soluții software care verifică starea de viață a componentelor hardware și monitorizează temperatura internă, pentru a identifica eventuale probleme ale sistemului de răcire.
Scurtă concluzie
Mentenanța IT, sau procesul de întreținere a stațiilor de lucru și a serverelor de la birou, este crucială pentru buna funcționare a infrastructurii.
Printr-o întreținere constantă, stațiile de lucru funcționează mai eficient, sunt mai sigure și necesită mai puține intervenții costisitoare. Pe lângă evitarea defecțiunilor hardware, acest proces contribuie la securizarea datelor, prevenirea atacurilor cibernetice și menținerea compatibilității software-ului.
Dacă aveți nevoie de ajutor pentru buna întreținere și gestionare a infrastructurii companiei, vă stăm la dispoziție.
Zemernett este o companie de prestari servicii IT care reușește cu succes atât să susțină buna funcționare a infrastructurilor, cât și să implementeze soluții tehnice moderne, punând activ umărul la dezvoltarea IT a companiilor client.